Yleistietoa ylioppilastutkinnosta

- opiskelija osallistuu kirjoituksiin suorittaakseen koko tutkinnon (ei siis suorittaakseen yksittäisen aineen kokeita)
- edellytyksenä on, että opiskelija on opiskellut ennen kokeeseen ilmoittautumista vähintään ao. aineen pakolliset kurssit tai osallistuu puuttuvien kurssien opetukseen. Näin myös reaaliaineissa.
- lyhyen kielen oppimäärästä tulee olla opiskeltuna vähintään kolme kurssia
- kokeeseen voi rehtorin päätöksellä osallistua myös opiskelija, joka ei ole opiskellut yllä mainittuja oppimääriä, mutta jolla muutoin voidaan katsoa olevan edellytykset kokeesta suoriutumiseen
- tutkinnon voi aloittaa keväällä tai syksyllä
- ylioppilastutkinto tulee suorittaa enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana
- hylätty pakollinen koe saadaan uusia kaksi kertaa kokeen tutkintokertaa välittömästi seuraavan kolmen tutkintokerran aikana
- hyväksytty koe saadaan uusia kerran
- ylioppilastutkintotodistus annetaan, kun neljä pakollista koetta on suoritettu

Maksut

Ylioppilastutkintolautakunnalle menevät maksut ovat seuraavat: perusmaksu 14 euroa opiskelijalta ja koekohtainen maksu 28 euroa.

Hyödyllisiä linkkejä

Matematiikan, äidinkielen ja reaalin osalta löytyy netistä edellisten vuosien tehtäviä ainakin osoitteesta http://portaali.internetix.fi/fi/opinnot/oppimateriaali/. Lisäksi kannattaa etsiä etenkin vieraiden kielten harjoituksia osoitteesta www.yle.fi/abitreenit. Ylioppilastutkintolautakunnan sivut löydät http://www.ylioppilastutkinto.fi/. Pisterajat.

Tutkinnon rakenne

Sinulla on ylioppilastutkinnossa pakollisena ainoastaan äidinkielen koe. Muut kolme pakollista voit valita seuraavista: vieras kieli, ruotsi, matematiikka, reaali. Näistä viimeksi mainituista yksi (mikä tahansa) jätetään pois pakollisten neljän kokeen joukosta. Riittää kun tutkintoon sisältyy pakollisena kokeena yksi A-tason koe.

Diaesitys ylioppilastutkinnosta.

ylioppilastutkinnon20rakenne_2.jpg

Lukitodistus

Jos kokelaalla on lukihäiriö ja hän tai hänen huoltajansa haluaa, että se otetaan tutkinnossa huomioon, hänen tulee hankkia lukihäiriötä koskevat selvitykset. Ne toimitetaan lautakunnalle ilmoittautumisen yhteydessä. Lukihäiriön ollessa vaikea tai keskivaikea, se otetaan huomioon lähinnä koetilanteen erityisjärjestelyin.
Lukilausunnon voi antaa asiaan perehtynyt psykologia, erityisopettaja tai puheterapeutti.

Kompensaatio

Jos kokelas saa hylätyn yhdessä pakollisessa kokeessa, hän voi kuitenkin saada ylioppilastutkintotodistuksen kompensaation avulla. Hylätty arvosana merkitään tutkintotodistukseen. Kompensaatiota on kahdenlaista: yleinen kompensaatio ja matematiikan ja reaalin välinen kompensaatio.
Hylätyt suoritukset on eri oppiaineissa tason mukaan jaettu neljään luokkaan, joista käytetään merkintöjä i+, i, i- ja i=. Kokelaan kustakin hyväksytystä kokeesta saamasta arvosanasta annetaan kompensaatiopisteitä seuraavasti: laudatur 7, eximia cum laude approbatur 6, magna cum laude approbatur 5, cum laude approbatur 4, lubenter approbatur 3 ja approbatur 2. Kokelaan saamat kompensaatiopisteet lasketaan yhteen, jolloin 12 kompensaatiopistettä kompensoi hylätyn arvosanan, jos se on i+, 14 i:n, 16 i-:n ja 18 i=:n.

Päättötodistuksen saamisen ehdot

Opiskelija ei voi saada ylioppilastutkintotodistusta, vaikka hän olisi läpäissyt ylioppilaskirjoitukset, ellei hän saa lukion päättötodistusta.

Tulosten julkaiseminen

YTL julkaisee tulokset marraskuun ja toukokuun puolivälissä. Kokelas saa tulla kysymään tuloksiaan henkilökohtaisesti koulun kansliasta tai asiamies saa tulokset valtakirjaa vastaan. Tuloksia voi tiedustella kansliasta myös puhelimitse, mutta varaudu jonottamaan.

Ammatillinen koulutus ja tutkintoon osallistumisoikeus

Muu kuin lukion oppimäärän suorittanut tai sitä suorittava saa osallistua ylioppilastutkintoon, jos hän on suorittanut vähintään kaksi ja puolivuotisen ammatillisen tutkinnon tai nuorisoasteen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen kokeilusta annetussa laissa tarkoitetut yhdistelmäopinnot, joiden laajuus vastaa vähintään kahden ja puolen vuoden opintoja.